Cookies management by TermsFeed Cookie Consent

Váš nákupný košík je prázdny

Často kladené otázky

Čo je to za červa? 

Ide o larvu Múčiara obyčajného (Tenebrio molitor), prezývaného tiež „múčny červ“. Múčiar obyčajný má 4 štádiá, vajíčko, larva (červ), kukla a chrobák. Z toho je práve larva najvhodnejšia na spracovanie.

Múčny červ? to máme doma v špajzi.

Doma v múke mávame skôr Zavíjača múčneho. Ten robí pavučinky a v dospelosti je to moľa. Múčiar je chrobák a v domácnostiach sa vyskytuje len výnimočne. Nájdeme ho ale u nás vo voľnej prírode.

To ho chytáte na lúke?

Múčiar obyčajný pre našu výrobu sa chová v plastových prepravkách na hmyzej farme na vysočine v ČR. Je kŕmený extrudovanými obilninami, zemiakmi a mrkvou. Dá sa povedať, že nežere nič, čo by nebolo vhodné aj pre človeka.

To sa jedia živé? 

Rovnako ako nejeme za živa kura, moderný človek neje ani živý hmyz. Larvy sú veľmi rýchlo a humánne usmrtené a potom tepelne upravené. Sú teda pripravené k okamžitej spotrebe. Jesť živý hmyz nieje pochúťka ale adrenalín. Preto považujeme usmrtenie a tepelnú úpravu za jedinú správnu cestu.

Neprídu tým sušením o vitamíny?

Musíme si uvedomiť, že ide o mäso, a mäso takmer vždy tepelne upravujeme, bez toho aby sme si túto otázku kládli. Živočíšne produkty totiž jeme predovšetkým pre svoje výživové hodnoty a chuť. Tepelnou úpravou živočíšnych bielkovin dochádza k takzvanej denaturácii bielkovín, čím sa stávajú strávitelnejšími a chutnejšími. Podobne tento proces denaturácie prebieha napríklad pri zbelnutí smažených vajíčok.

K čomu sa to hodí? Ako sa to je?

Chrumkavé červíky sú pochutina, ako sú napríklad chipsy. Chrumkavé červíky preto doporučujeme jesť len tak samotné, pretože tak chutia najlepšie. Niekto si ich ale dáva na chlieb s masťou, posype si nimi šalát, alebo ich dá do polievky namiesto krutónov. Do vlhkej stravy je vhodné ich doplniť až tesne pred podávaním, inak sa pripravíte o ten báječný zážitok chrumkavosti.

Aké majú výživové hodnoty?

Chrumkavé červíky obsahujú minimálne 60% proteínov, a takmer 30% tukov, kvalitatívne podobných rybím. Z týchto dôvodov sú veľmi výživné.

Koľko toho musím zjesť, aby som sa najedol?

Ide predovšetkým o pochúťku, a nie o hlavné jedlo. Výživovo sú veľmi výdatné, ale žalúdok len tak nezaplnia. Sme zvynutí mať v žalúdku nejaký objem a ten je treba doplniť inými potravinami. Pristupujeme teda ku Chrumkavým červíkom ako ku originálnej pochutine a skvelému zážitku.

To je smažené?

Najprv ich usmrtíme vo vriacej vode, usušíme horúcim vzduchom a potom okoreníme. Nieje nutné pridávať ďalšie tuky, ktoré by čistotu Chrumkavých červíkov znehodnocovali.

Ako to chutí?

Najčastejšie to ľudia prirovnávajú k chipsom, orieškom, praženej kukurici alebo ku škvarkom. Každopádne sa netreba báť, že by nám skazili chuť. Naše Chrumkavé červíky zachutia takmer všetkým.

Ako to že sú duté?

Oproti cicavcom a ďalším stavovcom má hmyz takzvaný exoskelet, teda akúsi vonkajšiu kostru. Keď ho teda vysušíme, odstránením vody znížime ich objem takmer o dve tretiny. To sa prejaví tým, že vyschne od svojho stredu. Preto sú schránky zdanlivo duté.

Prečo sa tomu hovorí potravina budúcnosti?

Planéta je aktuálne naším hospodárením veľmi preťažovaná. V potravinárstve je to zapríčinené predovšetkým mäsovou výrobou. Napríklad oproti dobytku spotrebuje hmyz tisícinu vody a mnohonásobne menej krmiva. Zároveň nezaťažuje planétu vysokými emisiami CO2. Hmyz naviac nemá takú inteligenciu ako napríklad prasa, ktorého zabíjanie a chov v stiesnených podmienkach je neetický.

Prečo je to také drahé, keď je to potravina budúcnosti?

Hmyz bude do dvadsať rokov lacnejší ako kuracie mäso. V tejto chvíli je však dražší než hovädzie. Dôvodov k tomu je viac, ale stručne je to tým, že ide o novú, nezaužívanú potravinu. Je nákladné naberať skúsenosti o výrobe a chove metódou pokus-omyl. Je náročné vyjednávať so zákonodarcami a bezpečnosťou výroby. Je drahé chovať hmyz v malom, pomocou manuálnej výroby. Asi najviac však stojí snaha presvedčiť spoločnosť o tom, aby hmyz prvý krát skúsili. Naším cieľom je zmeniť myslenie väčšinovej spoločnosti a naštartovať tak hmyzie potravinárstvo. Viac než tretina z ceny každého zakúpeného balenia ide práve do posilovania povedomia v spoločnosti.

chut HMYZ CHUTÍ AKO KREVETY
protein OBSAHUJE ZDRAVÉ PROTEÍNY
ECO CHOV JE ŠETRNÝ K PRÍRODE